Eve intervju so Bad Copy. Tuka kazuvaat za noviot album i raspadot na bassivity. Koj ne go mrzi da cita neka poveli!
Wiklerov album trenutno je najnoviji uradak iz Bad Copy radionice. Koliko nam je poznato reakcije su jako dobre, kako si ti (Wikler) zadovoljan čitavom pričom?
Wikler: S obzirom na to da još nije bilo promocije, sve je super prošlo. Još uvek se jako dobro prodaje. Uskoro će biti promocija za novinare u Beogradu, nakon čega bi trebalo da krenemo na neku turnejicu. Al o tom potom. Treba vremena malo da album zaživi pa ćemo videt.
Tko je sve radio na albumu?
Wikler: Jedan beat je radio Škabo, jedan beat je radio Seven, jedan Dash. I to je u principu to, ostatak sam ja krčko.
U nekim pjesmama zvučiš jako ogorčen na neku curu. Postoji li ta ”neka” cura?
Wikler: Ima priča. I album sam po sebi dosta davi ljude tom pričom, pa sad da vam i ja još pričam. I glas mi je malo naprso pa mi se i neda da pričam.
Kad dissate MC-e na traci obraćate li se komu posebno ili su to sve samo reperske dužnosti, dio struke?
Ajs: Ko? Ne dissamo mi nigde. Gde? U kojoj pesmi?
Timbe: To ti je battle. Totalni battle.
Wikler: Ako je to battle, onda smo battle za muski polni organ.
Ajs: Nismo snimili ni jednu koja proziva. Koja?
Timbe: Ne direktno diss. U svakoj pesmi se obraćamo nekom reperu koji je truo. To ti je onako battle, jebi ga, i toga moram bit. To ti je rap.
Ajs: Pomalo, pomalo.
Timbe: Kako bi Target rekao - ”Sve je to hip-hop”.
Priča sa Bassivitijem je dosta stara. No ipak, možete li malo pojasnit što se točno dogodilo i u kakvim ste odnosima sada?
Ajs: Evo ja ću da ti kažem. Ceo problem je izbio oko toga što smo mi trebali da izdamo album u neko dogovoreno vreme. E, umesto nas su uleteli da urade VIP, pa Oneya.
Wikler: Dobro, VIP je bio predviđen da bude prvi. Mi smo trebali da budemo drugi. Onda se izdo Shorty, Oneya, pičke materine, sve živo.
Ajs: Mi popizdili. Nikako mi, razumeš? I onda smo otišli ća.
Wikler: Ali to je više bio fazon što se njima nije koncepcijski uklapalo ono što Bad Copy radi jer su oni inzistirali na tome da se tu radi ozbiljan hip-hop koji će predstavljati Beograd u toj nekoj zajebanijoj varijanti. A mi smo se sprdali samo i njima je to verovatno bilo malo, ono, nije im se dalo da takve stvari njihov label izdaje.
Ajs: Šteta za njih. HA-HA.
Wikler: Šteta za njih.
Ajs: Ha-ha-ha-ha. Ko im je kriv. Tako je ispalo na kraju i eto vidiš dokle su sad dogurale Bassivne guzice.
Da li se puno toga promjenilo nakon vašeg odlaska?
Wikler: Pa osim Marčela i VIP-a, čini mi se da ništa pametno nisu ni izdali. U smislu prodaje i kao nekog fazona. Ko da je ovo ostalo manje-više popunjavalo neke praznine.
Timbe: A nama se promenilo na bolje. Mi smo otišli, i mislim da je to bio najbolji moment za nas. Što smo otišli i što nismo gurani u neku ekipu, da smo mi sad deo ovoga, deo onoga. Jednostavno, mi smo to uradili za sebe. Znači najbolja stvar koja se desila za nas je to što smo sami uradili taj album i sami odlučivali šta će da bude s tim albumom i kako će taj album da ide.
Wikler: Iako nam je, naprimer, produkcija bila 700 puta lošija od svega što su oni izdavali, to nije bila nikakva prepreka da se naš album proda jako, jako dobro. Usuđujem se da kažem da možda čak i bolje nego većina njihovih izdanja.
Nastupate po čitavoj bivšoj Jugi, kakve su reakcije? Možete li usporediti publike?
Wikler: Svuda dolazimo da bi se zajebavali.
Ajs: Svuda je hip-hop. Ista publika. Oni koji slušaju hip-hop ovde i u Novom Sadu, Nišu i u Banja Luci. Svi slušaju rap i otprilike se isto ponašaju i isti im je fazon. Ne odudaramo mnogo sad. Negde može da dođe više ljudi pa bude veća atmosfera, bolja. Negde manja, znaš, sve to ima svoje. Al uglavnom je ceo fazon isti.
Wikler: S tim što nama na koncerte dolaze i punkeri i metlaci. Neovisno o hip-hopu. Dolazi, naravno, čitava rap ekipa.
I u Zagrebu vas sve češće viđamo. Gdje i zašto u Zagrebu najviše volite nastupati ili je sve to "posao"?
Wikler: Ovde nam je super.
Timbe: Ja planiram da se udam ovde, i da ostanem do kraja života i to. Ja sam već rešio.
Ajs: Timbe izgleda mnogo svežije kad dođe u Zagreb. Danas sam mu baš reko ”Vidi kakav si. Ko momak.”
Timbe: Ljudi mi šalju poruke kao ”Nisi dostupan dva dana!”, a onda im ja objašnjavam da ja živim ustvari u Beogradu. Toliko sam ovde već da je to...
Ajs: Ja isto dođem onako da visim ovde s Pro-om i tako.
Timbe: Lepo. Volimo Zagreb.
Wikler: Ja sa Dashom isto visim, šljakam. Mislim, nije poslovna varijanta. Ne možeš da gledaš pravljenja muzike kao posao. To ti je čista zabava.
Unazad par godina pokrenulo se mnogo suradnji preko državnih granica unutar vaših glazbenih okvira. S kim u toj kategoriji volite surađivat, ili biste možda htjeli, a niste?
Wikler: Ne znam za Bad Copy, ali ja sam surađivao sa svima sa kojima sam hteo da surađujem, a ostali su mrtvi već odavno. Oni sa kojima nisam surađivao.
Timbe: Evo, ja još uvek nisam sa General Two-om surađivo ali uskoro ću sigurno da ga cimnem da odradimo jednu stvar zajedno.
Tko vam je jači, Sajo ili General Two?
Wikler: Kolju se. To je to.
Timbe: General, pa zna se tko je vruć.
Jeste li ikada imali glazbene uzore? Koje?
Timbe: Šta ja znam. Ne mogu sada da se setim.
Wikler: Ja sam zbog Busta Rhymesa počeo da slušam rap. Nikad nisam voleo rap. Slušo sam sve živo sam rap nisam i tako negde 95., 96. kad mu je izašo prvi album otkino sam i skapiro da rap može da bude totalno gotivan. Bio je Public Enemy, Ice T, NWA i mene to nije ložilo uopšte. Sad, doduše, kad slušam, to mi je super. A zbog Busta Rhymesa sam definitivno počeo da slušam hip-hop. Što se tiče rap muzike, on mi je uzor. S obzirom da se bavim i ostalom vrstom muzike imam i drugih uzora. Frank Zappa mi je najveći uzor u životu što se muzike tiče.
Timbe: Ja mislim da je Milić Vukašinović jedini mogo da popije više od mene i da uradi koncert.
Ajs: Redamn i Boris Bizetić. Zato što kida i repuje ko najveći car. Eto, možda jedino Busta Rhymes može da bude tu. On stvarno ima tu sprdnju, te rimsone. Znaš. Slušo si. Nema tu mnogo šta, samo je dovoljno reći Redman. Eto, bio je dobar koncert ovde. Samo sam zbog toga došo. Sad ja više ne moram da idem ni na jedan rap koncert tih crnaca.
Timbe: Možda Redman i Method Man.
Ajs: Eto, kad dođu Redman i Metoda Man.
1997. – 2007. Nekad i sad.
Timbe: Tad je bilo deset godina ranije.
Wikler: Manje malja na grudima je bilo.
Timbe: I tad sam imao 18-ogodišnjakinje, i sad to radim.
Wikler: Samo ti seri. Kad te žena čuje.
Ajs: Kad ovo izađe u novine i u javnost. Razvod pred brak.
Timbe: To je posao. Ja moram da dajem takve izjave. Šta ja znam. Hip-hop kao hip-hop.
Wikler i Ajs: Bio je gotivniji.
Timbe: Onako malo iskrenije i to.
Ajs: Pravi rap.
Timbe: Sad previše ortaci...
Wikler: ...ne znaju.
Ajs: Nose dukseve ko ti.
Timbe: Nose dukseve ko ja, ali s lažnim cirkonima.
Ajs: Timbe Dijamantidis.
Timbe: Sad ti uslovi koji se postavljaju i to. Diktiraju to što će oni da rade.
Ajs: Ma MTV diktira šta tko radi.
Timbe: Verovatno niko nema muda da uradi nešto svoje i da kaže ja sam to uradio sad sisajte muski polni organ.
Wikler: Baš ti hvala.
Ajs: Prozivo si Zetore. Idi na MTV zbog ovoga.
Timbe: Uopće nisam mislio na domaće okvire. U domaćim okvirima se još uvek iskreno priča. Jednostavno ne moraš da radiš ni za koga jer ne postoji televizija koja će pustiti spot.
Ajs: MTV Adria svaki dan pušta. Samo Slovence.
Timbe: A MTV Adria jedva čeka da pusti...ovaj...50 Centa.
Wikler: Naprimer, mi smo im poslali spot za naš drugi singl s albuma i nikad ga nisu pustili. Pustili su Bad Copy Žoorku i to je to.
Jeste li dobili kakav odgovor?
Wikler: Cimali smo ih kao ”Jebote, šta je?” i niko ništa ne zna.
Timbe: Ništa nam Žiga Gombač nije poslao.
Ajs: Žiga Gombač. Sprdim se u žig brate. Sve što sam gledo u zadnje vreme na toj Adriji, sve svojevrsni spotovi.
Wikler: A ništa ne valja. Spotovi su briljantni, al muzika je bljak.
Ajs: Prevodila mi Ana jednog lika što je repovo. Jao...
Pored svih tih narodnjaka i tog Grand programa, možete reći da nema dovoljno mjesta za vas u javnosti?
Timbe: Ma nema mesta ni za njih. Šta oni imaju, jednu emisiju.
Wikler: Njima ta emisija prodaje odlično.
Ajs: Ima par kanala. Oni vrste dosta toga.
Wikler: Ima, ali to više niko ne gleda. Internet je pojeo televiziju i stvarno je pitanje vremena kad će trenutak kad će televizija jednostavno da nestane iz našeg života. Imaš Internet i ti sam sebi možeš da krojiš šta ćeš da gledaš, da slušaš. Što bi ti čeko programnu shemu nekog ko ima 62 godine i misli da je za tebe dobro da ti gledaš ovo i ono. Lepo ukucaš što ti se gleda, i gledaš šta ti se gleda, slušaš šta ti se sluša. Nije tolko do televizije. Prodaja diskova je zginula totalno. Ko proda pet hiljada taj je sine doktor nauka. Ne računam, naravno, Zdravka Čolića i tako neke.
Timbe: Zdravko Čolić valja uz kartice.
Wikler: Oni prodaju za dve kulje disk. Uz kupljeni mobilni telefon, ovaj, karticu, dobit ćeš CD.
Timbe: Prašak za veš.
Wikler: I tako on proda 20 hiljada. Nisu mediji krivi za to uopšte. Ovo je sad jedan trenutak u umetnosti kad su totalne prekretnice. Ovo je sad revolucionarno dobro. Šta je sledeće? To je glavno pitanje.
Timbe: I tko će se prilagodit.
Shvaćate li svoju glazbu ozbiljno?
Ajs: Ozbiljno je brate. Ja ne znam zašto svi kao, ako se neko zajebava u pesmama, to nije ozbiljno. To je samo ozbiljan rap sa zajebancijom. Šta moram sad da pominjem pištolje, ubistva i težak život na ulici kad nikog to ne zanima, razumeš?
Timbe: I poskupljenje kruha.
Ajs: I to je sad kao neozbiljno. Šta je neozbiljno? Uradit ću ja jedan ozbiljan album pa ćete da vidite na šta to liči.
Wikler: Nemoj, molim te.
Ajs: Oću.
Timbe: Kaže se sve to, al se kaže drugačije. Ne kaže se direktno. I to mi je najsmešnije kod repera što svi moraju onako najdirektnije da kažu TO ne valja. Možeš da kažeš i na drugi način. Kad kažeš nešto i kad malo razmisliš o tome što je rečeno skapiraš šta tu ne valja.
Mislite li da ljudi na TV i radio postajama, koji su odrasli uz rock and roll, možda ne razumiju glazbu koju radite?
Timbe: Što je najgore – razumiju.
Ajs: Oni baš razumeju. Bajaga dođe na naš koncert. Dejan Cukić nas gotivi, haha.
Wikler: Ne znaju oni ko je Dejan Cukić.
Ajs: Ne bitno. To su stari rokeri.
Wikler: Električni orgazam nas obožava. Znaš, pričamo istu priču samo drugačije spakovanu.
Puno je obožavatelja, ima li groupiea?
Wikler: Naravno, to sve ide u rok službe. Mi smo dobri momci sem Timbeta.
Ajs: Mi imamo devojke, a one ribe što oće s nama, mi kažemo ”Ne može!”, onda Timbe uvati. Jesi čula Ana, jesi čula.
Timbe: Mene je jedan poznati reper vato za zadnjica skoro. O tome se ne priča.
Ajs: Možda je počo novi pokret – gay-hop.
Timbe: Davno je gay-hop počeo. To je nešto o čemu ćemo se baviti u budućnosti kad ostanemo bez tema. Bit ćemo prvi borci protiv gay-hopa.
Wikler: Protiv?!?! Zašto protiv?
Ajs: Što ti imaš protiv gay-hopa?
Timbe: Brate nemam ništa, ali svi će da budu u gay-hop fazonu i onda moramo, znaš. Da se borimo protiv nečega. Tako ćem da budemo kontraverzni.
Wikler: A mislio sam da napravim jedan gay-hop album.
Osim gay-hopa, kakvi su planovi za 2008.?
Ajs: Ja, evo, album ću da uradim. U 2008. će da iziđe. Mora da iziđe treći deo Štrokavog nečega. Ne znam da li će biti Štrokavo nečeg ili će biti Najs Nizbutin. To ćemo da vidimo još. A uradit ćemo u međuvremenu jedan Bad Copy u toku 2008.
Timbe: Krek poklič.
Ajs: Nabavili smo studije. Svatko sad ima svoje prostorije i onda ćemo da snimamo dosta pesama. Već imamo kilo. Wikler i ja ima da sklopimo jedan album. Verovatno ćemo to da uradimo. Imam kilo pesama što smo iz dosade radili, sednemo i ludiramo. Timbe uvek kući sa ženom ili u Zagrebu. Dok on nije tu, mi uradimo nekoliko pesama i već imamo za odličan album.
Hoće li i to biti Bad Copy album?
Ajs: Izaći će kao Redman i Method Man album. Tako nešto.
I Ajs i Wikler imaju par svojih solo projekata, Timbe, što je s tobom?
Timbe: Ja imam stvari za dva albuma al nikako...
Wikler: Ha-ha-ha. Koja dva?
Timbe: Oćeš da ti sad pustim 15?
Wikler: Joj, ha-ha-ha! I to su za dva? 15?
Timbe: I eto. I ja mislim da izdam taj album konačno i mislim da smršavim 10 kila. Ako u decembru 2008. budem imao 10 kila manje, ja ću to smatrati kao veoma uspešnu godinu.
Imate novi studio. Zadnji albumi su snimani u svakakvim uvjetima.
Ajs: I ovo su isto takvi uvjeti samo što sad možemo da snimamo noću, da ne smetamo ni komšijama ni nikom. Da se deremo, da bacamo petarde u studio. Sve možemo. Tako da je to super stvar da možemo noću da ločemo i purnjamo. To je fora, to je sve u jednoj zgradi u Beogradu. Tu će sad i Timbe da se doseli.
Timbe: Imat ćemo vrata do vrata tri studija. Svatko svoj.
Ajs: Neće sad biti nešto bolji kvalitet zvuka .
Timbe: Bitna je priča.
Wikler: Ne možemo puno da igramo na tu kartu. Možemo mi da snimimo 27 hiljada albuma na kojima je produkcija očajna, smorna i loša i uvek će nas ljudi gotiviti bez obzira na to. Ali čisto eto da jednom u životu uradimo kako ne bi bilo loše.
Ajs: Ja čim uđem u neki fancy studio, neko treba da me snima, ja u gluvoj sobi. To je bezveze. Ja volim sam da sednem, da sam sebe snimam. Seckam, brišem, režem.
Wikler: Znaš kako pizdim? Reko sam svi koji žele da nešto urade sa mnom, da me zovu u svoj studio, nemoj da me zovu ako ne može da se zapali pljuga. Jebem ti fancy studio. Stvarno neću više da idem. Meni se vodi ljubav za Pro Tools i SSL i najskuplji mikrofon od 5000 €. Boli me muski polni organ. Prvi sam album snimio sa mikrofonom za Internet. Boli me muski polni organ. Tu zbog nekog mikrofona ja ne mogu da pušim cigaru.
Osim cigareta imate li još kakvih poroka?
Wikler: Svi volimo pivo.
Ajs: Ja višem volim rakijicu da krknem. Pivo me uspava, a od rakijice se baš onako ušikam.
Wikler: Moje sveže otkriće je Jameson. Whisky irski. Sine, znaš kako je dobar. Najbolji whisky koji sam probo u životu. Do sad sam samo pio Jack Daniel's pošto rakiju baš i ne volim puno. Od nje pravim pizdarije užasne.
VIP lagano pakira svoj Hleb. Što vi mislite, kakvog će Hleb biti okusa?
Timbe: Neće se zvati ”Hleb”, zvat će se ”Živa istina.”
Ajs: To izlazi već, brate. Ista je bila priča i prošle godine.
Timbe: To izlazi skoro ko moj album. Šta ja znam. Čut ćemo pa čemo videti. Ja sam čuo neke stvari koje su procurele.
Odaberite:
- Stara škola ili nova škola?
Svi: Stara. Tvrđe. Lepše.
Wikler. Puno samplova, beatovi masniji.
Timbe: Rime govore o nečemu. Ovo novo ne govori ni o čemu.
Ajs: Govore o njihovim zubima. Imam gradele na zubima.
- Rick Ross / Talib Kweli?
Timbe: Talib. Ustvari ne znam, Talib se preserava. Al ajde Talib. Zbog Black Starra jebi ga.
Ajs: Nemam pojma. Taliba sam slušo kad je izašo prvi album i poslije više ništa. A Rick Rossa i Cris Crossa ne znam. Slabo se ja kužim u rap. Samo ono što mi Timbe pusti u kolima.
Timbe: A Rick Ross ima samo ”Every day I'm hustlein' ”.
Ajs: Šta on repa ako svaki dan hastluje?
Svaki radnik ima pauzu.
Ajs: A da, on to u pauzi.
- Target / Woo?
Svi: Tram 11.
Ajs: U ekipi su najbolji. Ali gotivim da čujem neke Woo-ove versove, baš ima dobrih. Manje Targeta, ali Woo ima baš dobrih i punchlineova i svega.
Timbe: Ume Target da pokida, ali ume i da razočara.
Ajs: U Rijeci je onda pokido. Oduševio me.
Wikler: Znaš ko je najbolji reper u Hrvatskoj? Koolade. On je dečko najbolji reper od svih.
- Deniro / Suid?
Timbe: Suid, jebote. To je glupo pitanje. Deniro je gospodar tuge što ne preferiram.
Wikler: Ni Suid nije daleko.
Timbe: Al dobro, Suid je onako poeta i nekako mi više ima glavu i rep. Ovo mi je nekako isforsirano.
Wikler: Samo ti pričaj tako pa kad ti se rasplače Deniro na rame, videt ćeš ti.
Timbe: Deniro radi svoje sranje, Suid radi svoje sranje. Denira ja poštujem. Deniro je uradio 300 pesama za dve godine. To ne može niko.
Ajs: Ja mogu 400.
Wikler: Mogu i ja isto.
Spominjali ste General Two-a. Šta je sa Gospodarom Vremena? Ima li jačeg freestylera od njega?
Wikler: Ne. Nema.
Timbe: Ima jačeg, ali nema većeg. Njegova cela karijera je jedan freestyle. To mislim niko nije uradio do sad. Svi ti poznati freestyleri imaju albume na kojima zapravo piše tekstove Gospodar Vremena.
Ajs: Vadio je neki spis.
Wikler: Ma de je vadio čoveče? Kako može da vadi spis kad on sere sat i po vremena bez prestanka, a pritom, to je savršena izvanredna kondicija u kojoj on em što freestylea, celo vreme i densuje tako da to su...to su...pokreti.
Timbe: Pitanje je dali Gospodar Vremena zna da čita.
Prti Bee Gee i Bad Copy su jako slični što se tiče glazbe. Kako oni trenutno prolaze u Srbiji?
Ajs: Bolje da ne pričamo o njima jer oni više ni ne rade ništa tako da džaba ti posla. Prti Bee Gee je umro kad je umro i Krimos. Ovo su bili samo pomoćnici neki koju su se našli. Ovaj je bio mozak svega.
Timbe: Ja verujem da oni mogu čak i da urade nešto kvalitetno ali to ne može da bude to. Ko što Bad Copy ne može da bude bez Ajsa. Bez mene može. Ja nisam tu tolko bitan, ali bez njega ne može jer je on taj lik koji je harizma i koji je onako najprepoznatljiviji. E to je bio pokojni Krimos. Oni mogu i da urade i bolji album, ali to ne može da bude to bez njega.
Često se događalo da vas nisu puštali preko granica?
Timbe: A to mene. Zato što imam terorističko ime i prezime. Oni se boje da ću ja da ukradem paraglider i da ću da se zakucam u Cibonu i da eksplodiram.
Ajs: Pošto se budeš najeo baruta.
Timbe: Hrvatski policajci imali su dojave da ću da se zakucam u Cibonu i par puta me nisu pustili.
I nešto za kraj.
Ajs: KRAAAJ!!!
Wikler: NJIIIII!!!
Timbe: Srečan Božić i Nova godina. Jedite kobasice na Trgu. Kobasice su 12 kuna, nikad jače.
Sretan Božić i Nova godina. Blago vama, vi slavite sve dvaput.
Timbe: Mi slavimo i kinesku novu godinu.
Ajs: Kapiram da ćemo uskoro moći i bez pasoša da dođemo ovde pa ćemo onda lepo da obilazimo sve praznike i vamo i tamo i sve duplo će da bude. Duplo ćemo da pijemo i duplo ćemo da jedemo i sve.
Interview by Intro & Masni Taksista
_________________ НИ!
|