Aaaa decki vas vi treba eden dobra lekcija po makedonski. dali ne ste se vrtele na shkolo dovolno pa ne znaete da interpretirate znacenje na tekst, ili pa se pravite na tri i pol i ja menjavate temata posho neznaete da se odgovorite. mislam i dvete po malce.
aj poarno prekrstete ja temava vo 2pac. od kaj trgnafme kaj otidofme. kako nastana temava za 2pac i ja ne znam. koj reche deka ne go postue? koj rece deka e sranje? aj procitajte mi gi postovite pa citirajte me da vidam kaj sum rekla takvo neshto. se soglasuvam so site vas deka za statusot na tupac, ali si stojam na toa deka e komercijala. e sea aj da zborime shto e komercijala.
spored mene: ima dva vidovi na muzika - komercijala i underground. komercijala e se shto se slusha poshiroko, znaeno ime, ako mu go spomnish imeto na artistot povekjiot del od populacijata go znae, bez razlika dali go slushaat ili ne. muzikata mu se vrti po radijata, i nemora da bidesh fanatik na taa zhanra za da go znaesh artistot. tupak e znaeno ime, site go znaat, dali raperi, dali metalci, dali turbofolkeri. mu se vrtat trakite na radio sekojdnevno, i onie shto ne sakaat rap, znaat barem 2-3 pesni od nego. barem changes i california love sekoj mu gi znae. a underground e skroz obratno: imash artisti koi shto imaat nekoe sledenje, ali brojot na fenovi im e 100tina pati pomal od komercijalite. se obiduvaat da skrshnat na muzichkata scena, ali ne im ide bash od raka, ali sepak imaat nekolku stotici iljadi lugje koi shto gi znaat i gi slushaat, za razlika od komercijalnite artiski koi shto prodavaat milionski kolichini.
Ako zabelezhafte, ne spomnaf nishto za kvalitetot na muzikata. Toa shto e komercijala, ne znachi deka ne e gangsta ili thug, ili pa deka e sranje. Toa, spored mene, znachi deka e dobro znaen, i deka e household name ednostavno.
E sea spored vas: komercijala e sranje, 50 cent, mims, i takvi stvari. ne e koj e na radio, tuku kako im zvuchi muzikata. ali i vie bash nemozhite da se soglasite na shto e a shto ne e, poshto edni vikaat deka sve e do zborovite na rapot, a drugi vikaat deka i do beat-ot e (kako shto beshe primerot za bitot na "baranje na makedonski mc"). za vas komercijala se klasificira rapot shto zboruva za zheni, za lanci, za zabavi, itn - I SAMO TOA. a underground vi e sve shto e thug i gangsta, bez razlika dali se vrti po radio ili ne.
E sea mozhda tuka izleze seta miskoncepcija na temava, za toa koj shto misli deka e komercijal. Za mene ako se vrti na radio sekojdnevno i ako praam muabet so nekoj metalec tezhok za nekoj raper i go znae on koj e, togas komercijala e. A ako se nekoi lugje koi shto imaat respekt ali na ponisko nivo, i samo hip-hop fenovi gi znaat (ako i tie), togash underground e.
A za tupak, neam drug zbor, osven Genij. ke ve molam ne mi stavajte zborovi u usta, i ako prodolzhi diskusijata na ovaa tema, prochitajte go mojot prv post so koj shto ja otvorif temata, i odgovorete na toa, pa da se vratime na temata. a za tupak ne mi zborite i ne mi kazuvajte shto jas mislam za nego i dali jas go postuvam, poshto nikoj od vas ne me znae i ne znae shto postuvam i shto slusam. a za informacija, bash sea mi vrte cd od nego u kola.
pozdraf
|