ок вака..
Sakav samo da vi raskazam za maliot marko,detstvoto mu beshe uzasno nemashe majka i tatko..
sednav ednash do nego drzeshe me4ence vo racete,rekov:-Daj da go vidam..mi rece -Te molam Mani se..
MU rekov "kako sakash" i vednash si stanav,AJ pa shtom se folira tolku..i4 ne mu se zamaram..
sekoe utro odev vo prodavnica i go gledav nego,so meceto vo racete i vo majceto bledo..
taman pridov do nego no izleze edna starica,go fati za raka i mu mavna silna shlakanica..
nishto..pojdov nakaj doma i razmisluvav se prashuvav,zosto e takov zivotot..zoshto ne kaznuva..
ne dobiv odgovor no,si vetuvav vo sebe,ke pravam muabet so nego ako treba i posleden da e..
sledniot den go nemashe no sednav na kamenot,vidiov ide navamu so modrinka na okoto..
rekov..marko shto ti e..sto ti e toa na liceto,reche "nishto nishto se udriv malku vo okoto"..
rekov"Cekaj kade ti se drugarite so kogo se druzis",ja navedna glavata i solza po obrazot pushti..
rece "nemam drugari,sam sum na ovoj svet,edinstveniot so kogo prezborev si ti..neka sum proklet"
"Ne pla4i Marko od sega sme drugari,ke izleguvame ovdeka zedno sme ne se grizi;)"
tivko proshepoti "Ne ne blagodaram za se,ti si vistinski drugar..4ao se gledame..
..Utredenta kako i sekogash pojdov vo prodavnica,gledam masa lugje sobrani,nasekade policija..
prijdov poblisku da vidam vo sto e rabotata,ja gledam istata starica kako vleguva vo kolata..
vlegov vo portata..go vidov na zemlja me4eto,rekov "Shto se sluchuva ovdeka,kade e deteto..?"
Komshijata mi re4e "Prokletata starica utrinava go ubi..go terashe da krade,go terashe da si odi...
rekov zoshto toj gospodi..beshe tolku nevin i dobar,zoshto e pretepan gospodi..kazi mi te molam..
Odednash slushnav debel glas prasha:"koj e Shatka ovdeka".."Jas sum 4i4ko"pushtiv cekor poleka..
Mi dade eden list i mi rece "Ova e za tebe" pocnav da citam vednash go najdov svoeto ime..pishuvashe:
"Aleksandar kazi mi
...DALI BI VREDELO DA PRODOLZAM DALI BI VREDELO DA SE BORAM,SAM SUM DOSHOL NA ZEMJAVA,SAM KE SI I OTIDAM..
TI BESHE EDINSTVENIOT KOJ NEKOGASH PRASHA ZA MENE,OVAA PISMO BRAT VERUVAJ MI,PISMOTO E NAPISHANO SAMO ZA TEBE..
NEZNAM DALI POSTAPIV POGRESHNO..ZIVOTOT E EDEN,SAMO TESKO E DA SE ZIVEE..KOGA SI VOLKU BEDEN..
KE BIDAM KRATOK SEGA BABATA STANA OD SPIENJE,ME CEKA NOV DEN..SE NADEVAM DEKA E POSLEDEN..
TE MOLAM 4UVAJ GO ME4ETO GO OSTAVAM KRAJ SKALITE,TOA E EDINSTVENOTO NESHTO STO MOITE GO OSTAVILE..
DA OVAA PROKLETA BABA ME NASHLA PRED PORTITE,ZAVITKANO VO TEKSAS JAKNA I 20 MARKI NA PELENITE,,
NEKA E PROKLET DENOT KOGA SUM DOSHOL NA SVETOT,SAMO MAKA I TAGA..TAKA MI POMINA VEKOT..
TE MOLAM ZEMI GO ME4ETO I STAVI GO KAJ TEBE,SEKJAVAJ SE NA OVIE ZBOROVI,SEKJAVAJ SE NA MENE..
NEKA BIDAM ZAKOPAN VO SELOTO KAJ TATO I MAMA,IM PROSTUVAM STO ME OSTAVIJA..SAKAV SAMO DA GI ZAPOZNAAM..
TOLKU OD MENE BRATE EVE SE VRATI BABATA,NEMOZAM POVEKJE.. I SE PREDAVAM NA SUDBINATA.. =TE SAKAM=.."
можеби е малку поинаков фристајлот

..но добар е..