Сега е точно : Maј 10th, 2025, 4:07 pm

Часовникот е според зоната: UTC + 1 час [ Летно време ]

Испрати нова тема Одговори на тема  [ � теми ] 
Автор Порака
 Наслов на мислењето: Marchello
ТемаИспратено: Авдуст 27th, 2005, 12:54 am 
Отсутен

Регистриран: Maј 27th, 2004, 8:46 pm
Мислења: 357
Локација: Tetovo-Ajducko Maalo
epa vake Marcello vagja nov album na krajot od Septemvri ke go najdam negovoto intervju vo vrska so albumot (ne mi teknue kaj procitav) i ce go stavam za podetalno da doznate vo vrska so albumot

a i mislam deka se vikase Kutija Pandorina ili take nesto ...

Кон врв
 Профил  

Наслов на мислењето:
ТемаИспратено: Авдуст 27th, 2005, 3:15 am 
Отсутен
Членски аватор

Регистриран: Maј 29th, 2004, 12:41 am
Мислења: 237
Марчело е според мене еден од најдобрите артисти во Србија , така да не се сомневам дека ке изваде добар албум , па ке видиме што ке биде.

Кон врв
 Профил  

Наслов на мислењето:
ТемаИспратено: Авдуст 27th, 2005, 3:45 pm 
Отсутен

Регистриран: Maј 27th, 2004, 8:46 pm
Мислења: 357
Локација: Tetovo-Ajducko Maalo
Go najdov intervjuto !!!!

Zina: Pre vise od godinu dana si izdao svoj prvi album. Kako ti sada sve to
izgleda?

Marchello: Dobro, ja sam nesto kontao da ce od prilike na datum izlaska drugog albuma(septembar,oktobar) to vec biti okruglo dve godine od izlaska prvog. Ne znam, meni to jos uvek deluje sasvim oke, u smislu toga sto ja stojim iza svega
sto je receno na tom albumu, a sad naravno ti sam mozda nisi isti, ne u smislu sto se menjas karakterno, to bi bilo stupidno skroz, ali vidis stvari iza kulisa koje pre nisi video i to cini da stvarima pristupas malo drugacije, ali ja se nadam da to znaci, zapravo, ozbiljnije.

Zina: Na albumu se nalazi 18. pesama i ceo album nosi naziv ?De Facto?. Da li to znaci da je De Facto to tako kako jeste?

Marchello: Bas to. To znaci da je svaka stvar De Facto to, bez obzira koja je tema, a sad naravno, ja sam se trudio da shvatim prilicno ozbiljno prostor od 74 minuta :) Tu postoji prijateljstvo, ljubav, pogledi na svet, na politiku, drustvo, na sta god hoces, ali da, sve je fakat De Facto izletelo iz iste
glave.

Zina: Kako nastaju pesme?

Marchello: Pa, pesme ne nastaju po receptu i mislim da to vazi i za te hip-hop txtove, a isto i za poeziju, prozu, isto i za bilo koju stvar koja spada u pisanu rec. Znaci, recepta nema. Moze da te inspirise sad ova stolica u Domu omladine, moze da ti bude metafora za ko zna sta sto ti sada vidis u njoj posle
ne znam koliko piva, dakako :)) Kod mene pesma nastaje tako sto najpre nastane tema. Nesto o cemu zelisda pises, nesto sto ti je intrigantno, ili zanimljivo na bilo koji nacin i mislim da onda zapravo danima zivim sa tom temom. Sta god radio to mi kao negde stoji u podsvesti i nemam pojma, pojavljuje se ono stih po stih, rima po rima
koji u nekom trenutku oblikuju citavu strofu i na kraju kad to sve dobije neki oblik, ja zapravo tek tad sednem i stavim to na papir onako, bukvalo vise podsetnika radi, kao "e oke to je to sad, to smo smislili i eto to je to", a sto se same pesme kao celine tice opet ni tu nema recepta. Ponekad imas txt za koji trazis muziku, a ponekad imas muziku za koju prosto zelis da napravis txt, jer je inspirativna, tako da eto - zavisi kako kad.

Zina: U pesmi ?Suze? je trebalo da ucestvuje i El Bahatte. Saradnja nije ostvarena zbog mimoilazenja sa terminima. U planu je bila rmx verzija ove pesme. Sta se sa tim desava?

Marchello: Ne desava se nista. Desava se to sto si ti ispricala. Mimoilazenje sa terminima, tako da to eto nikada nismo uradili. Ja bih jako voleo da se to desilo u doticnoj pesmi "Suze", ali mislim da i ovako ta pesma ima poruku
koju sam ja zeleo da ima, s tim sto bi dakako bila snaznija da smo culi sve tri strane u toj pesmi kako kazu "e kao oke, oke dosta je! Necemo mi bratstvo i jedinstvo ponovo, to su gluposti, ali ajde samo da probamo da se ne mrzimo i da
saradjujemo tamo gde mozemo, sto znaci sto se omladine tice, ajmo svi da se provedemo i da moze da se ode tamo i da moze da se dodje kod nas, znaci, od prilike kao ono vreme kad su nasi matori bili ono, moji i tvoji znas, licna karta u dzep i palis svuda." To je bila ideja i poruka te pesme. Ajde da
poradimo na tome da makar imamo takav nivo odnosa. E sad, naravno bilo je komentara znas ovakvih i onakvih, to je slihtanje zarad tiraza, zapravo uopste nema nasih diskova tamo, niti se to desilo, niti je bilo nejasno da nece da se
desi. Svi smo znali da se to nece desiti i zaista je to pesma koja je nastala zarad same pesme i poruke i ni zbog cega drugog. Tako da, ono, ja bih voleo da makar sad kad su se stvari stisale i kad ide drugi album, kad bih ja da pricam o
nekim drugim temama il ne znam sta, voleo bih da makar sad ljudi hladne glave kad slusaju tu pesmu shvate sta smo zapravo hteli da kazemo.

Zina: Poznat si po tome da nemas dlake na jeziku i da uvek kazes ono sto mislis. Jesi li nekada imao problema zbog svojih txtova? Nisi se samo mesao u politiku, tu su bila i desavanja na nasoj sceni?

Marchello: Znas kako, ja ne verujem mnogo u to da smo mi postigli demokratiju. To je, mislim,znas... nismo mi mentalitet koji moze da podnese demokratiju. Spremao sam ispit kulturnu istoriju srba, pa ne znam sad koji istoricar je to rekao, ali mislim da se radi o sedmom veku, prvi put kad se spominju Srbi pod nazivom Srbi - covek govori o tome kako je to jedno pleme, ha pleme, sasvim gostoprimljivo, ako dodjes tu daju ti da jedes, da pijes, ali kaze neslozni, neslozni su strasno i cak zbog te nesloge su izuzetno pogodni da ih se porobi, a onda kad ih se porobi oni su izuzetno raspolozeni, kaze, da se organizuju u cilju da to sad skinu s vrata i cim skinu s vrata nastavljaju svoje, nastavljaju svoju neslogu i to sve i mislim da, znas... to smo ti mi. Demokratija nikada kod nas nije zazivela ne znam koliko, niti to moze s nasim mentalitetom, ali nisam ja nikada imao politicke probleme. Evo, sad je bila konvencija DS-a gde sam ja, eto, ima prilike da repujem svoju pesmu pred 4000 ljudi u hali Pionir. Tu su bili politicari i ovaj i onaj. Ja se nisam stideo toga, niti sam to shvatao ne znam kako. To je moja pesma, cenim ono sto je pokojni premijer radio i u principu sam zbog njega bio tu i to je to, tako da probleme te vrste nisam sebi ni dopustio da imam. Mogli su mozda da mi priuste drugi probleme, ali eto, od kud znam, igrom slucaja, ili igrom ne znam cega ni to se nije desilo. Mislim da zapravo mnogo vise cacka ljude ono sto uopste nije tako skakljivo, sto nije politicki, sto nije za javno zigosanje kako se mozda ocekuje, a ono sto sam ja pricao o nekim ljudima sa estrade recimo kroz pesme se zapravo nikada nije udenulo njima u uvo, pa ih nije ni taklo, tako da je to ono sto mi podrazumevamo pod terminom underground. Znaci bez obzira na tiraze sve ostaje underground. Nisi ti stigao da gurnes bilo kome prst u oko, ti si samo stigao da kazes javno nesto sto bi tvoja generacija zelela. Ali ne, nisam ja nikada bio toliko pretenciozan da smatram kako cu ja nesto sad da menjam u drzavi, ili da cu ja biti taj koji je skinuo Pink, a nije ga skinula garnitura koja je to obecavala, daleko od toga, ali mnogo su skakljiviji ovi txtovi gde ja pricam o nekoj socijalnoj stvarnosti koju mi vidimo gde god da odemo, znas. Kao sad ovde gde mi sedimo, ako pogledamo okolo naletecemo na neke fensere, na neke ovakve, onakve, naprosto to je svuda i ja vise mislim da sam mogao tu da imam problema, ali bas naprotiv, desava se potvrda savrsene nesvesti naroda u smislu sto prilaze ti i takvi, kazu e kao cuo sam album, super je to, znas kao, levo, desno. Izvalis da taj samo slusa i nista ne cuje, a kao njemu je super. Zamisli dizela koji vozi kola i slusa "Klosh vs. Ljax" do daske, al' ja verujem da to postoji, kao sto danas svi zivi slusaju Bad Copeeze- i mislim da to nije nasa krivica, mi nikada nismo zrtvovali ni svoje txtove, ni zvuk pesme kao celine bilo kakvom trendu ili bilo cemu, a to sto sad bilo ko slusa, a nije pisano za njega vec bas protiv njega... sta da mu radim? Ja nemam namere da stojim ispred IPS-a i da bijem motkom onog ko kupi moj disk, a nije mi simpatican. Tako da, eto, nisam zaista imao probleme sem nekih neprijatnosti, tipa neko ti nesto dobaci, kaze, al' mislim da je to krajnje normalno, ako ne mozes da se miris s tim nemoj ni da se bavis javnim poslom.

Zina: Ti za sebe kazes da si zakleti undergroundovac. Kroz svoju muziku to i propagiras, a onda izdas album za izdavacku kucu koja propagira mainstream muziku, odnosno koja pokusava da napravi neku mainstream scenu.

Marchello: Vidi ovako. Problem je u tome sto kuca za koju sam ja radio, RADIO, je kuca koja, to je stvar koja stoji iza kulisa i koju ljudi na zalost ne znaju, nije nastala da bi imala ta i takva stremljenja i to je stvar koja se zapravo izrodila, izrodila od onih ljudi koji su u toj kuci mnogo veci faktori nego ja ili jos sijaset tu drugara, znaci naprosto,
nebrano grozdje. Jednostavno ja sam ostao tamo gde sam bio od onog trenutka kad sam poceo da budem Marchello, od onog trenutka kada vise nisam bio u grupi Rhyme Animal (koja se, btw, ponovo okupila!:)), nego sam bio solo artist i nisam imao nameru da napustim Vanju niti Vanjinu viziju negdasnju onoga sto bi trebalo da budemo. Medjutim tu su uleteli neki drugi faktori, neki drugi ljudi koji odlucuju i da, ja se slazem sa tobom da je u stvari sadasnje stremljenje doticne kuce upravo to, totalni mainstream. A pride gube interesovanje za sve nas koji to vidimo drugacije, znaci ono niko se nije bas polomio da zadrzi mene ili ostale koji su vremenom otisli. Bassivity danas uopste nije glas ulice ni generacije. Pritom se za mene zna da nisam neko ko smatra da je glas ulice glas koji kaze "mi smo slepci, mi smo nepismeni, mi smo dzukci, ali ipak nas slusajte." Ne, nisam ja nikad to propagirao. Jednostavno mislim da je ulica ono sto svi vidimo. Srbija je ulica, cela. Cela ta Srbija je ghetto. Kad hip-hop prestane da bude glas te stvari i te situacije onda pricamo o mainstreamu. Ja se ne identifikujem sa kolima i firmiranom garderobom i ako zivim u nemastini a ukljucim TV i vidim nekoga kako se bahati svim tim - ja ne mogu da simpatisem to, imam utisak k'o da mi neko sere na glavu. Pricamo o mainstreamu u drzavi gde ne postoji mainstream. Nije do toga sto ne postoji underground, nego ne postoji mainstream. Kako ti mozes da smatras da Karleusa radi isto sto i Breatney Spears? Nije da ja gotivim Breatney Sprears, ali su nebo i zemlja zaista. Mi naprosto nemamo ni to, a pricamo o undergroundu. E, ajde neka onda underground bar drzi do sebe za toliko da, kao, oke, imamo tiraze tolike kolike imamo, ali neka bude ta i ta filozofija. Zasto mislis da
mozes da budes mainstream kad nema sanse da se infiltriras medju auditorijum koji slusa OK. band? Ne mozes. Makar izdao za City Records nece oni da kupe tvoj disk. Mozda ce da ga srezu, ali nece da ga kupe. Mislim ako ti je to motiv da napravis takav picvajz sopstvenoj muzici, koja je u krajnjoj liniji ipak
nekakva umetnost... kul, teraj. Zasto bi iko to uradio svojoj muzici, a da se pritom tiraz uopste ne povecava nego se jos i smanje? Mi smo naprosto nacija, ono, kompletna nacija sto kaze Stulic: "Mi smo ljudi cigani", al' to ima i dobru stranu - ne moz' da nam podvalis:). Onima koji su normalni ne mozes da podvalis i to je totalno uzaludna stvar, tako da ti pokusaji Bassivity music-a da se infiltriraju u te neke vode, ne znam Irina 2Hot i ekipa i saradnja te vrste mislim da se poprilicno udaljava ne od undergrounda ili mainstreama, nego naprosto od onoga sto nasa prava publika zeli da cuje. To vise nije to. Ne zelim da pucam neke heavy reci na racun saradnje, ili rastanka sa njima, ali to je kuca koja zaista po mom misljenju ne zna sta radi, ne zna sta bi zelela i naprosto, ne umeju da se snadju na toj nekoj track listi domace muzicke industrije, jer ako stremis na sto strana sasvim je sigurno da neces da stignes ni na jednu.
Ja sam neko ko je vise od svih doziveo da moja muzika kod nekih ljudi ne bude shvacena na pravi nacin samo zbog etikete Bassivity na albumu, to je svakako stvar koju ja ne zelim da dopustim sebi za sledeci album. Niti imam potrebe, niti postoje takvi ideali i takvo drugarstvo koje bi ja branio po cenu svoje muzike ako ti isti ljudi ne respectuju to isto drugarstvo i nemaju problem s time da jedne favorizuju a druge sklanjaju u stranu, onda mi ne pricamo o drugarstvu nego pricamo o poslu. Ja nemam problem ni sa kim. Samo grizem za svoje.

Zina: Ti kroz svoje pesme cesto kazes: ?Moj mikrofon-moje ogledalo?.

Marchellow: Da.

Zina: Sta vidis kada se pogledas u to svoje ogledalo?

Marchello: Kako-kad. Dosta se bavim ogledalima u novim pesmama, te pesme su poprilicno neobicne inace... videcemo.

Zina: Jel razdvajas Marka i Marchella jednog od drugog, ili ih vidis kao slicne osobe? Jel pokusavas da ih spojis, ili se jednostavno jedan pojavljuje u jednom, a drugi u drugom trenutku?

Marchello: Ne, ja Marchella nikada nisam razdvajao od Marka Selica. To je bila savrseno ista osoba dok se nije desila ta nekakva pod znacima navoda popularnost, ili sta vec. Onda sam, moram da ti priznam, poceo da se branim od Marchella. Ja kao Marko Selic. Bez obzira sto smo ista osoba desava se naprosto to da Marko Selic nikada nije zeleo ono sto je, ha opet kazem, ali zaista pod znacima navoda Marchellova popularnost i sve to. Gomila ljudi koja nesto zeli od tebe, gomila ljudi koja smatra da sme da iscacka tvoj broj i da te pozove
kad jedes, kad jebes, kad ides u wc, kad sta god, znas, ali to zaista tako stoji, znaci kao navijaci nekakvog fudbalskog tima koji kazu: "Moj klub je moj zivot" To ti je najbolji dokaz da nema svoj identitet i nema svoj zivot
za necim takvim. Znas, kao, ako 'oces kupi disk, sedi gajbi i slusaj, a mene pusti na miru. Najstandarnija prica: "Svi su uobrazeni, svi su ovo, ono..." Ja samo kazem da ljudi brane svoj normalan zivot i svoju privatnost i nemam sta da pricam sa idiotima i retardima i to je to, ma kako to bilo ko shvatio.

Zina: Koliko mislis da si se ti promenio? Ti kao ti. Jesi li ostao isti, jesi li uspeo da sacuvas svoj identitet?

Marchello: Pa ja mislim da je najbolji dokaz za to drugi album. To se najbolje vidi po tome i po razgovorima poput ovog. Mislim da su najbolji indikator za to prijatelji. Ljudi koje imas od vajkada uz sebe i koji bi ti prvi rekli. Nisam ja taj koji se menja, niti moji stavovi, sem u smislu pitanja od malocas. Jedino u tom smislu ti shvatas da neke stvari moras da menjas da se ti ne bi promenio. Moras da se stitis da te ne bi promenili. Oni su ti koji te menjaju, oni su ti koji ti sabijaju u usi jednog trenutka da si najgori, a jednog trenutka da si najbolji, kako ko, a verovatno je istina na sredini. Znas, jedni te dizu u nebesa, a drugi se ponasaju kao da si klinac koji je poslao svoj txt u
'Bravo ' casopis. Sta ja recimo radim? Kad shvatis da nema drugog sredstva sklonim se.

Zina: U toku je rad na drugom albumu. Da li se smanjio i u kojoj meri ce biti zastupljen bol i revolt?

Marchello: Pa, nije smanjen. Mozda je malo modifikovan. Smatram da bi bilo bez veze napraviti dva ista albuma. Drugaciji je dosta drugi album. Inace se zove "Puzzle shock". Sok delova slagalice, zato sto je prilicno razlicit, bas od pesme do pesme i prava je zamka za sve one o kojima smo pricali do sada, za sve one koji misle da su skapirali prvi album zato sto ga znaju napamet. Bas savrsena kopca jer non-stop ih seta, non-stop ih sudara, a pritom je radjen tako da bude savrseno jasan svakome ko je zaista skapirao "De Facto", tako
da ja kao autor nemam problem sa tim.

Zina: Znaci, u principu si ostao dosledan sebi i na drugom albumu ce biti zastupljen tvoj prepoznatljiv zvuk. Kakav fazon ce biti? Jel ostao isti, ili...?

Marchello: Vremenom sam primetio da mi je jako zao sto nema sviranih deonica na prvom albumu gotovo nigde. A bas to i cini da svaki klinac koji napravi bit kaze za sebe da je producent - usemplujes, nakucas ritam. Ovoga puta imam takav trip da postoji hard core hip-hop beat, ali preko toga svira gomila muzicara melodije koje smo sami smislili. Gotovo sve ce biti svirano.

Zina: Ti bi nesto poput Rootsa?

Marchello: Pa ne bas poput Rootsa, jer za Rootse ti treba jedan stalan band sa kojim se ti kontas skroz, mada priznajem da bih to jako, jako voleo. Ali nije ovo to. Saradjujem sa mnogo kime, ne sa jednim bendom. Ali najvise tu petljamo Vikler i ja. Bice to skoro kompletno autorski album, i to mi je jako zabavno - ne verujem da publika zeli da iko od nas napravi dva ista albuma. A ovo ce biti pravi hiphop album... samo malo na momente neobican:)

.
Zina: Kakvi ce txtovi biti? Jel zadrzavas ostrinu, ili ce mozda biti vise pesama poput "Snovidjenja", ili ?1??

Marchello: Svakako ce biti jednako ostro, ako ne i gore, jer sam bas uhvatio sebe da ovog puta pricam stvari koje na prvom albumu mozda bas i ne bih ispricao tako, ali opet je to oke, to je drugi album. Na momente malo interesantniji pristup istim temama, na momente sasvim drugacije teme, komplikovanije, naprosto malo vise imaju pricu iz prostog razloga sto u isto vreme radim album i zavrsavam knjigu koja je zapravo zbirka prica, pa me je malo i to povuklo da mesam te dve stvari za koje sam mislio da su nespojive i zapravo sam se odmarao od jedne radeci drugu, to mi je bio neki licni recept i terapija:). Apgrejdovani skill i flow, drugaciji pristup instrumentalima, gomila neobicnih saradnji... Mislim da ce ljudima to da legne skroz oke i da ce videti istog
Marchella samo malko boiljeg:) Onoliko koliko se ocekuje za drugi album.

Zina: S obzirom da si prekinuo saradnju sa izdavackom kucom Bassivity i da je to sada vec tvoja bivsa izdavacka kuca da li planiras da odrzis saradnju sa Vanjom, ili je samim tim sto je prekinuta saradnja sa tom izdavackom kucom prekinuta i saradnja sa njim?

Marchello: Ne, pa to je trivijalna hip-hop prica. Zapravo, nema to veze sa odnosima izmedju artista. Mi smo imali izdavacku kucu gde je postojalo sijaset likova iza kulisa i ja imam potpuno pravo da se u nekim stavovima ne slozim sa njima. Na kraju krajeva, mi se zapravo koljemo. Da se razumemo, to je
filozofija moje druge po redu solo pesme koje sam snimio u zivotu a to je: "Izdavaci vs. artisti". Znaci, mozes da budes sa njima do sutra, vi se kosite. Znas, kao ili ces ti da zavrnes njega, ili ce on tebe. Niko nema taj
nivo prijateljstva sa sopstvenim izdavacem, a Vanja nikada nije bio moj izdavac. On je moj drug i lik koji je moj producent i koji radi beatove, koji je spreman da konta gluposti a i najblistavije stvari i mene i svih drugih
mc-jeva i sa njima kao takvim nema potrebe da se ikada prekida saradnja. Bice nekih njegovih novih instrumentala na novom albumu. Prijatelj ostaje prijatelj, ali to nema veze sa tom izdavackom kucom...Mislim da je svima jasno da Bassivity music kao kuca ima V.I.P. i Struku i da se njih perfektno ne tice bilo ko drugi, ili
ih se tice u mrvicama i to je razlog sto ih napustaju. Otisao je X3M, otisao sam ja...

Zina: I Shorty?

Marchello: Tu se nesto kuva, sto ja ne mogu da iznosim u javnost jer jos nije zvanicno. Ali to ce se njima jos desavati. Da ne pricam o Bad Copy...

Zina: ....koji zapravo nikada nisu za njih ni izdali album?

Marchello: Da, drugari moji koji su to zavrsili jos na pocetku, ili recimo Juice koji je jos pre pocetka zapalio. Juice je bio deo Bassivityja pre nego sto je Bassivity postao izdavacka kuca i svakome ko je bio tada tu je to sto njega posle zbog te neke svadje nije bilo velika tragedija i glupost. Ja licno ne bih tako poslovao. Ajde oke, pricamo o poslu. Izdajemo ploce, pricamo o nekakvom poslu. S poslovne strane ja to ne bih rezonovao tako. Dopustio si da ti kuca nema Juicea i Bad Copy. Sine, kladim se da si se gadno zeznuo. Jesi sigurno, ali oke to je njihova politika koja se sada ovako sasvim potkozila time sto vise tamo ne postoje ni X3M ili Marchello. Mislim da sve sto sledi dalje nije mnogo drugacija slika od te. Ja, da se razumemo, najiskrenije ne zelim nikome nista lose, ali ja u svoje ime, kao i uvek, imam pravo da serem po svakome ko je mene licno nesto zeznuo i to je jedino sto ja radim. Van toga ja zelim njima sve najbolje, ali mislim da, kako stvari stoje, najbolje videti nece. Ali oke, mozda promene svoju politiku, mozda pocnu nesto drugo da propagiraju, sta znam... sto nikako ne znaci da ja mislim da su V.I..P. ili Struka losi artisti. Samo mislim da ne mozes kao ozbiljan izdavac tako bolesno da propagiras jedne, a da druge nabijas nogom u cosak a imaju iste tiraze. Niko nije retard da to trpi, cisto se o tome radi. Za sve ostalo - svaka cast, V.I.P; Struka. Mozda ja ne bih repovao takve pesme, ali sve ima svoju publiku i ja nemam ama bas nista protiv. Sve je oke, ja nisam ni sa kim u svadji.

Zina: Koliko ce drugih izvodjaca biti zastupljeno na novom albumu? Mozda ponovo nesto sa Shortyjem?

Marchello: Pa ne. Shorty i ja smo mnogo dobri drugari, radili smo nastupe zajedno... Mi smo planirali album zajedno, znas, ali vremenom sam poceo da mislim da ta saradnja nije inspirativna bas toliko za uho publike. Naprosto oni suvise znaju i njega i mene i nas u kombinaciji da bi im ta saradnja bila kao wow, nesto sasvim novo i uzbudljivo. Al' mozda napravimo jos koju zajedno, ko zna...:) Na drugom albumu ce malo tu biti sljakanja sa
ljudima sa kojima nisam radio. Sto na produkciji (instrumentalima), sto na samoj toj vokalnoj izvedbi. Mcjevi, ili ljudi koji pevaju refrene. Ovoga puta gledam da napravim album koji ce biti muzicki dobar, ili makar muzicki
autorski, sto ne znaci da odstupam od hip-hopa, samo pokusavam da napravim
nesto sto ce biti drugacije i nadam se da sam uspeo da nahvatam dovoljno iskustva da to izvedem na inteligentan nacin - da se to ne udalji od hip-hopa, ali da bude novo i neobicno.

Zina: Kako vidis nasu domacu hip-hop scenu? Kako bi je okarakterisao? Pre nekih godinu-dve dana hip-hop je bio u velikoj expanziji, mcjevi su se pojavljivali niotkuda, svako je mogao da rapuje.

Marchello: Pa znas kako? Mc svako moze da bude i sada i to je stvar protiv koje ja naprosto nemam ni oruzja, ni orudja da se borim. To je muzika koja se ne tice nota i ne tice se lepote pevanja i samim tim ti nemas, kako bi to
objasnio, nemas tehnicki nacin da nekome objasnis da je los. Ti mozes da kazes pevacu da falsira, mozes da kazes muzicaru da nije odsvirao pravu notu, ali ovde gde se muzika radi na kompu i gde se sempluje, gde mc ne treba da zna da peva, niti da zna note, niti da ubada intonaciju.. nemas tehnicki dokaz. Onaj striktno muzicki dokaz da on radi lose. Zato ti ne mozes da zabranis nikome da bude mc, zapravo to rade tirazi i publika. Desava
se da mi imamo takav mentalitet da ce svako ko nije prodao diskova koliko i ti da ti kaze da si pizda, i ovakav, i onakav, comercial, ili ne znam sta. Ali mi delimo istu publiku i treba da ti bude jasno da ako nisi prodao toliko discova to je zato sto si los, ili zato sto si losiji, makar toliko. Sasvim sigurno. Ti nemas na sta drugo da kukas. To je samo to i nista drugo. To je ta i ta publika koja je spremna da kupi 4000 i malo preko discova godisnje. Ako si ti prodao 1000 discova nije to zato sto si ti ruzan. Sigurno nismo Wikluh, ili Bole Boss, ili Timbe,
ili Schkabo, jili a ili ne znam ko od mojih drugara, lepsi. Nije, nego si los i shvati da si los i makni se
odatle. Nazad na pricu o samokriticnosti i o tome kako svako treba da radi ono sto najbolje zna. Svako zeli da bude mc zato sto mu ne treba muzicka skola, ne treba da zna da svira instrument, bilo koji, i ne treba da zna da peva, a pritom moze da postane faca. E, al sine treba da znas da pises. Bez obzira, sto kaze Timbe: ?"Ko je real, a ko se sprda?", nema veze. Postoji maximum u "kad si real" i maximum u "kad se sprdas". Neki ljudi naprosto nisu ni to ni to i kraj. I ako nisi prodao, to je zato sto se nisi dovoljno realovao, a nisi se ni dovoljno
sprdovao, nego nisi uradio nista od ta dva i kraj price. Tako da ja nasu scenu fakat vidim kao scenu koja postoji i fakat scenu koja je pocela da biva primecena i to je jako dobro, ali ajde da vidimo sta moze da se napravi
sa tim. Ajde da oni koji su dobri, ja se izvinjavam na brutalnosti, ali zaista ajde da oni koji su dobri napokon savrseno zbrisu sve one koji nisu. Nije to expanzija naseg hip-hopa. Ja sam to pricao jos u nekim intervjuima oko "De facto"-a, da nije to expanzija hip-hopa. Grand production ima expanziju, ali to ne znaci da je to dobro. Stancujes sta god hoces. Mi smo dosli u tu situaciju da sad svako moze da izda album. Da li Marchello treba da bude prozvan ako kaze: "Prdim se na tebe, jer nisi prosao bine ni u tri grada a izdajes album. Kako? Ko je taj
koji uopste iscekuje tvoj album? Ko je taj koji zaista zeli da cuje tvoj album i ko je cuo za tebe pre tog albuma? Gde si ti bio? I naprosto si se ispilio i naprosto si ustedeo, ili uzajmio, ili uzeo od matorih kintu da snimis svoj
jebeni album i tek sad treba da cuju za tebe.?

Zina: Ta prica je isla kroz: "Mc bez harizme"?

Marchello: Ta mi prica ide kroz glavu svakog dana i jako me nervira.MCevi ni od kuda a po obicaju bas oni imaju najduze jezicine i prave su sveopste enciklopedije znanja... a onda kad budu prodali album u 300 primeraka reci ce: "To je zato sto smo mi underground!". Niste! Vi ste losi. Jer ista publika to kupuje, a vas nije kupila. Koji je to kurajberluk! Sto bi rekao moj ortak Krang kad se porica na te teme - "koga to drkaju oni, majku im odvratnu!":)
Pa ipak, pojavili su se sjajni novi ljudi, pojavio se moj covek Ministar Lingvista, pojavio se BG kult, Kajblo Spirit, Krusevacka scena dobija podmladak, od bitmejkera tu je Misti, i Skubi, i Amitto, i Smajli... ima nade za ovu pricu. Tek je prvo poluvreme!!!

Zina: Da li postoji neki mc sa kojim bi odbio da saradjujes?

Marchello: Ne, ako je dobar. Ma nema veze i ako nije dobar, ali se radi o tome sto u poslednje vreme gostujem samo prijateljima jer zaista nemam vremena. Radim dosta stvari a sve se na neki nacin ticu kreativnog plana... da sam ulicar kao neki tu sto preziru knjizevnost i prozivaju, imao bih vise vremena:)

Zina: Vec si spominjao da pises knjigu koju nameravas da izdas. Kada mozemo da je ocekujemo? Hoce li izaci paralelno sa albumom, ili ces napraviti distancu izmedju izlazaka?

Marchello: Pazi, "Kutijina Pandora"...

Zina: Mislis, "Pandorina kutija"?

Marchello: Nee, mislim "Kutijina Pandora". To je naslov knjige. To i "Puzzle shock" izletece u isto vreme. Sto bolje budem mogao da reziram isto vreme tim bolje. Nadam se da ce to biti oktobar, ja bih dakako najvise voleo jos kad bi mogao da bude isti dan, zato da bi ljudi mislili: "Jao sto je vredan ovaj Marchello". Zezam se, hehe, radu se samo o tome sto su te dve stvari potpuno drugacije i zbog toga mi je zanimljivo da ljudima koji cene moj rad ponudim jos jedno zbunjivanje u isto vreme;)

Zina: Da li znas za koju izdavacku kucu ces izdati: "Puzzle Shock"?

Marchello: Pa verovatno ce to biti Multimedija records. Domaca filijala univerzala. Tamo su Mistake mistake, Block Out, X-centar, Atheist rap verovatno u skorijoj buducnosti. Goblini su izdali "The Best Of" za njih tako da eto... Ja sam neko ko je bio neutralan u svim tim hip-hop svadjama. Jedino sto je kocilo da me ljudi sasvim skapiraju kao neutralnog je bilo to sto sam bio u Bassivityju i verovatno tim povodom odabrao sam kucu koja moze da mi ponudi uslove koji su mi potrebni, a da pritom ostane sasvim neutralna i da nema veze ni sa Bassivityjem, ni sa One recordsom, ni sam bilo kojom drugom kucom. Tu su sad kuce mnogo koje. E ql, Marchello bira kucu koja savrseno nema veze sa hip-hopom, ima veze sa rockerima. Cisto iz tog cilja da zaista malo napravim
filter toj publici, da zaista taj album cuju oni ljudi koji stvarno zele da ga cuju. A i mnogo drugara mojih je u toj kuci i bice mi super da maknem dupe sto dalje od repera i njihovih studijskih prepirki i govana...:)

Zina: Zna se da u hip-hopu nema nekih para i da to rade oni koji to zaista vole.Da li moze i sta treba da se desi da bi ti prestao da se bavis ovim? Jel imas u glavi nesto odredjeno, kao: "Repovacu do 30-e i onda to vise nece biti to"?

Marchello: Nemam, nemam. Paradox lezi u tome sto iste stvari koje te teraju da pises jesu stvari koje te teraju da prestanes da pises. Narocito ja koji se eto bavim knjizevnoscu i na faxu i pisem prozu i imam naprosto u koji drugi oblik izrazavanja da zbrisem ukoliko mi se ovaj zgrozi, a sigurno da knjizevnost, buduci da ja ne pisem beletristiku, nije takav oblik izrazavanja koji moze da poprimi neke razmere te cuvene popularnosti ili ne znam cega. Mogu da se sklonim u to onog trenutka kad se ispostavi da sam zaista dobar i u tome...ako se tako ispostavi, sasvim sam siguran da je to mirnije. Ako mi se hip-hop bude smucio, to je prva stvar u koju cu da zbrisem, jer tu mogu da budem jednako kreativan - samo na drugi nacin i, kao sto rekoh - mirnije. E, sad, sto se para tice, kao sto si ti rekla, para nema. Pare postoje, ali zapravo to su pare koje ti jedino sluze da i dalje ostanes u hip-hopu. Ali najbukvalnije. Ja sam dobijao prozivke od nekih pederasa sa drage nam scene kao na foru: "Zajmi pare od caleta za fax|". Pa naravno da zajmim od caleta. Od koga da zajmim? Naravno da zajmim. I cale
zajmi od mene kad ja imam jebi ga:). Ja radim ono sto volim i muziku radim iz ljubavi prema muzici, ali ne i koncerte. I koncerte radim zato sto volim, ali za koncerte moras da platis ti kao organizator. I tu nastaje taj problem, jer nasem mentalitetu nije jasno da koncert kosta, zato sto su likovi krajnje sebicni retardi koji bi hteli da im ti dodjes u njihovu sobu i da im repujes besplatno da bi oni bili srecni i da bi se popeli na net i napisali kako si ti mnooogo gotivan lik. Ja inace imam persijskog macora i radije bih sedeo kod kuce i cetkao Arcibalda nego da idem u picku materinu i da, sto bi reko Djus, repujem za cevape i pivo. Koliko godina imamo mi da se tako zajebavamo??? Ja sam neko ko je repovao za to kurcevo pivo pet godina i necu vise. I nece Ajs i nece Juice i nece V.I.P. - da pomenemo sve strane. Nece niko. Nece, jer naprosto neko organizuje te koncerte. Neko naplacuje karte. Ako te pare nisu kod mene, kod tebe su. Zasto trazis od mene da ti dam pare koje nemam? Necu da ti dam. To je moja muzika, to je moj koncert, necemo taj dil. Oces koncert Sindikata? Plati:)

Zina: Jel posecujes hip-hop desavanja, zurke??

Marchello: Znas sta? Ja izlazim po kafanama. Idem na hip-hop zurke onda kada nastupaju moji prijatelji, ili kada nastupam ja, he :) tada dodju moji prijatelji, ortaci sa scene, to mislim, ali generalno - ne. Iz prostog razloga sto mislim da mogu bolje da se provedem kod sebe na gajbi sa Timbetom, mogu pustim sta ja hocu, a mislim da hip-hop zurke ovde uglavnom nisu hip-hop zurke i svi smo doziveli da odemo na tzv. hip-hop zurku u neke tu kao klubove. Onaj popularni r?n?b i to i da te onda gledaju kao slepca. Kao, vidi vidi dos'o reper! To su stvari
koje vise ne zelim da priustim sebi uopste. Mnogo mi je draze da sedim u kafani, narocito u kafani u Paracinu u tzv. "Sokaku" gde dodje lik koji svira gitaru i svi pevamo one staaare, stare kafanske "hitove", nego da odem ovde na hip-hop zurku i da gledam gomilu hip-hopera koji su anti hip-hop. Sve sto oni jesu je sve sto hip-hop nije. I nema potrebe da ja budem tu. Radije kafana ili mesta gde sviraju dzezeri. Jebes ti repere:)

Zina: Sta volis da slusas? Sta pustas za svoju dusu?

Marchello: Pa, u poslednje vreme neki Neo Soul. Meni je to privatno super, mada to vise i nije toliko Neo Soul, ja bih to pre nazvao modernim Soulom, sada vec sasvim afirmisanim, znaci India Arie, Angie Stone, Erykah Badu, nesto tako. To mi je skroz super, inace kada sam u Bg-u volim da zablejim do Bitef Arta kada tamo svira
"Dildo funk band" koji su totalno neki jazz-funk fazon, ili do "Tramvaja" kod Vuka, uvek sviraju neki sjajni bandovi. I da, slusam gajbi "Freak kitchen", moj omiljeni rock-metal bend, toooooooooooooooooootalni carevi! Hop mi poslednjih metar dana smeta u plejeru, jer radim album i puna mi je glava toga:)

Zina: Kako sebe vidis za nekih pet, deset godina? Jel razmisljas o tome? Sta ces biti kad porastes?

Marchello: Hee :) Pa razmisljam o tome stalno, ali mislim da svi mi rastemo i da to nije skopcano sa tim i tim brojem godina. Ja bih da jednog dana hop krene kod nas baaaaaaaaaaaaas onako, pa da se uzme neka lova i onda da otvorim kafanu spojenu sa bibliotekom:) E kad bi' to mog'o da izvedem, bio bih domacin i ne bi' ni sam izlazio iz te 'ustanove':):):)

Кон врв
 Профил  

Наслов на мислењето:
ТемаИспратено: Февруари 15th, 2006, 2:04 pm 
Отсутен
Членски аватор

Регистриран: Февруари 7th, 2006, 5:17 pm
Мислења: 473
Maрчело е закон и кога ја слушнав неговата песна СУЗЕ се наезив ја зборува целата вистина што се случувало во војната :D

Кон врв
 Профил  

Покажи постара тема:  Сортирај по  
Испрати нова тема Одговори на тема  [ � теми ] 

Часовникот е според зоната: UTC + 1 час [ Летно време ]

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: Нема регистрирани членови and 3 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди до: